Откриване на течове с термокамера и акустична апаратура

Откриване на течове от фирма Hidera

Какви течове откриваме:

Откриване на течове от обратни води / канализации

Откриване на течове от открити тераси

Откриване на течове от водопровод

Проследяване на тръби за парно

Резултатите и ползите от термографската диагностика за откриване на течове ще ти помогнат за:

Локализиране точното място на теча

Спестяване на време и пари

Модерен безконтактен и безразрушителен метод

Причини за възникването на теча

Отстраняване на теча/течовете без излишно къртене

Бързото извършване на диагностика на големи площи

скрит теч от гайката на смесителя

Избирайки услугата откриване на течове от фирма Хидера ЕООД вие ще получите:

Обследване с професионална термокамера FLIR серия Т с ниво на чувствителност 0,05 градуса и висока резолюция

Проверка за влага с дълбочинен влaгомер TRAMEX сканирайки влага до 5см зад повърхността

Акустично прослушване за изтичане на вода със свръх чувствителен електронен стетоскоп "геофон" GUTERMANN

Видео диагностика на канализацията с последно поколение бутаща камера RIDGID

Хидростатично тестване на сифони и тръби за изтичане с уплътняващ балон HOROBIN

Тест на тръбите за права вода чрез създаване на допълнително наляга и следене на налягането

Ще ви предоставим обработени и анализирани със специализиран софтуер термограми и доклад за извършената работа на проблемните зони.

Експерти с доказан опит в областта на откриването на течове и притежаващ европейски сертификат по Термография 2 ниво издаден от Българска Академия на Науките.

Тясно профилирана фирма занимаваща се с услугата откриване на течове с опит от хиляди обекти, базирана в Пловдив и с реакция до 2 часа

Какви услуги предлагаме от Hidera

Преди обследването помещението трябва да е сухо (да няма повърхностна вода на стените и пода), да има топла вода в бойлера и да не е ползвано вода от смесителите поне 1-2 часа преди огледа. Неспазването на тези условия усложнява откриването на теча и негарантира точното място на повредата. Необходимо условие при търсене на теч между 2 етажа е да има достъп и до 2-та етажа като първо се започва от долния етаж.

TED BG
TED BG

Страхотни специалисти. Още от самото начало ми вдъхнаха доверие - дойдоха на време бързо и в точен час. Положиха максимални усилия за да открият източника на теча. На мейла ми получих страхотни снимки със заснетото от камерата, което показах на майстора за отстраняване на проблема. Много съм доволен и определено препоръчвам специалистите на фирма Hidera

Виктор Бойчев
Виктор Бойчев

Направихме такова изследване. Доволен съм. Професионално и с познание на материята, качествено и обстойно.

Държавен Куклен театър Пловдив

ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви
ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви

Направихме обследване на всички тоалетни с термокамера, откриха се много течове за които не подозирахме. Сметката ни за вода падна чувствително. Много професионално отношение.
Препоръчвам

ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви
гр. Карлово

Стоян Кърчев
Стоян Кърчев

Много бързо и точно откриха теча, който се появи от съседите отгоре. Препоръчвам

Юлия Димитрова
Юлия Димитрова

Огромни благодарности на момчето което дойде и откри теча в банята, спести ми много главоболия и пари.

Ani Dimitrova
Ani Dimitrova

Повиках ги. Показаха точното място на теча, от нас към съседите. Разкъртихме и се оказа спукана тръба на точното място където показаха.

Предимства на откриване на течове с термокамера?

Едно от основните предимства на термографията при откриване на течове е, че можете да видите неща които с невъоръжено око не се виждат, като например:

- Теч на вода зад плочките или стената.

- Течове от сифони при които водата се стича под повърхността и няма как да бъде забелязана без помощта на термокамера.

- Нарушена фугировка, фуги които на пръв поглед изглежда добре, но чрез термокамера се вижда водата която се задържа в тях и стича и задържа под или зад плочките.

- Течове от открити тераси, най честата причина е нарушена фугировка, пробити или дефектни сифони, не добре положена хидроизолация или стичане на вода по/зад фасадата.

- Течове от плоски покриви, при тях причините са основно от нарушена хидроизолация или не добре поставена воронка за оттичане на водата, с термокамера може да се види къде има задържана вода под хидроизолацията и да се проследи от къде идва.

Теч от топла вода в баня

Защо откриване на течове с термокамера ?

Локализиране точното място на теча
Модерен безконтактен и безразрушителен метод
Отстраняване на теча/течовете без излишно къртене
Спестяване на време и пари
Възможни причини за възникването на теча

Откриване на скрити течове с професионална термокамера FLIR, влагомери TRAMEX, видеодиагностика на канали и акустична апаратура

Термокамерата служи за виждане и измерване на топлинната енергия, излъчвана от повърхностите на обектите, тя може да открие проблемни зони, които не могат да се видят с просто око, откривайки скрити течове на вода.
Скритите течове са били винаги загадка и страшилище за потърпевшите. Тече вода, образува се мухъл или пада мазилка от образувалата се влага, а причината не се вижда.

Ние предлагаме откриване на скрити течове по най новите и модерни технологии без къртене и разбиване на плочки и замазки. Ние виждаме влагата и пътя на водата, което за обикновено око е невъзможно.
Понякога остава впечатлението, че скрития теч от вода е зад видимия резултат (мокрото петно). При разкъртване на мястото се оказва, че дори може да няма тръби и нищо друго освен тухли и вар.
Откриваме скрити течове от съседи, от общи части, от покриви, от мазета, течове в асансьорни шахти, теч от фуги, теч от канал, теч от тръби и водопровод, скрит теч от балкони и тераси, течове между два, три и повече апартаменти и течове от мивки, шахти и улуци. Откриваме увредена и остаряла неефективна хидроизолация.

Чрез новите професионални термокамери които имат много високо ниво на термочувствителност до 0,03 градуса заедно и със съпътстващите ги спомагателни устройства като дълбочинен (индукционен) влагомер който сканира влага под повърхността, вибрационнен стетоскоп (геофон) за преслушване на мястото на течовете (акустична апаратура), тестери за налягане, видеодиагностика, хидростатично тестване, опит с над 3000 теча, вече не е толкова трудно откриването на скрития теч.
Без значение дали теча е при вас или пък съседа ви обвинява, че го наводнявате вече е възможно откриването на скрития теч без да се налага къртене или разбиване на цялата баня, тераса, покрив или друго помещение. С помощта на професионална термокамера ние можем да открием и локализираме теча с точност до сантиметри, което в някой случаи е достатъчно да спести стотици и понякога хиляди левове за ремонт.

Обадете се за безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Примери на извършени термографски диагностики за откриване на течове на наши клиенти

Откриване на течове на студена вода от основата на смесителя

Скрит теч от удължителя за студената вода зад смесителя

Теч на топла вода от основата на спирателния кран

Теч на топла вода в основата на спирателния кран.

frigo-min

Теч на вода от фасадата на офис сграда

Теч от фуги

Теч от фуги, вижда се пропиване на вода под плочките на душ кабината на височина 20см. В резултат тавана на помещението от долу се образуват мокри петна.

теч от стена

Просмукване на вода от насип от външната страна на къща.

Теч на вода

Скрит теч който започва зад шкафчето в банята от спукана тръба

Теч от банята на горния етаж

Теч от банята на горния етаж, водата е наводнила окачения таван и стената. При оглед на помещението отгоре се установи скрит теч от тръбата за права вода на мивката.

теч от тераса

Теч от открита тераса - забелязва се вода под плочките от счупен сифон и стичане на вода от парапета, която се стича зад изолацията

Теч от воронката на плосък покрив

Теч по външната страна на тръбата от воронката на плосък покрив.

теч от открита тераса

Обилен теч от открита тераса която наводнява жилището под нея. На снимката виждате и течове по фасадата от неправилно поставена козирка.

Теч от плосък покрив

Теч от отводнителния сифон на плосък покрив

Теч от сифон

Скрит теч от сифон в баня.

Обадете се за безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Какво представлява термографията:

Основна характеристика на термографията е използването на инфрачервеното излъчване на обектите. Всички обекти при температура над абсолютната нула излъчват топлина под формата на енергия. Инфрачервеното лъчение е част от електромагнитния спектър (от 0,4мм до 1мм). Като част от електромагнитния спектър, инфрачервеното излъчване притежава характеристиките на електромагнитните вълни.

Термографията, чрез съответната апаратура(термокамера) улавя инфрачервеното излъчване на обектите и го визуализира с помощта на изображения наречени термограми. Термограмите са създадени изображения при които за определена стойност на температурата се задава определен цвят. Поради тази причина, термограмите са изкуствено създадени изображения, те не са като фотографските изображения. Следователно по термограмите се наблюдава разпределението на температурните полета по повърхността на обектите. Познавайки механизмите на разпространение на топлината, може да се направят изводи за състоянието на контролираното изделие или обект.

Термографска диагностика

Съвети как сами можете да откриете скрити течове

откриване на течове

Най честата причина е хората да ни търсят е за услугата откриване на теч в бани и наводняване/овлажняване на тавана на съседа отдолу или надигаща се влага по стените основно около банята.
Причините за теч в една баня може да са няколко:

- Изтичане на вода от тръбите за права вода (водата която е под налягане)

- Повреден/пробит или не добре монтиран сифон

- Не добра или липсваща фугировка на плочките.

- Изтичане на вода зад тоалетната чиния от остаряло уплътнение или не добре сложено на гофре

- Утка между етажите която служи за присъединяване на обратните води към централната тръба Ф110

- Проблем с вертикалните щрангове

Ще ви издадем няколко полезни съвета как можете да откриете от къде изтича водата или поне как да изключите някой от причините.
Подготовката за откриване на теч е да подсушите добре банята и да я оставите без да я мокрите и ползвате вода поне 3-4 часа, включете бойлера за да има топла вода, не използвайте водата поне 2-3 часа. Не спирайте водата преди водомера, а просто не използвайте вода от смесителите.

1. Първото което трябва да направите след подготовката е да пипнете меките връзки на бойлера, те могат да ви насочат дали имате изтичане на топла вода и дали възвратния клапан е повреден. Ако меката връзка на топлата вода е топла при положение, че не сте ползвали вода това означава, че някъде имате изтичане на топла вода, ако меката връзка на студената вода е топла това значи, че възвратния клапан изпуска налягане от бойлера в тръбите за студена вода и създава свръх налягане в тях от което най често почва да тече от връзките, колената, тетките или удължителите на смесителите на студената вода.

2. За да се уверите, че има изтичане на права вода спрете водата от крана преди водомера и изчакайте 2-3 часа без да пускате никъде вода, идеята е, че ако има изтичане на вода, налягане в тръбите ще спадне и когато пуснете водата от централния кран, водомера ще отчете това количество чрез завъртане за кратко на колелцето в средата. Ако нямате изтичане на вода то ще остане неподвижно. Съвет: спрете водата от кранчето преди тоалетното казанче, много често при неправилно регулиран поплавък водата изтича в тоалетната и то постоянно се пълни, а това може да ви подведе при теста.

3. При установяване на изтичане на права вода трябва да огледате внимателно банята за следи от вода във всички ъгли на пода като прокарате пръст по тях, наблегнете на зоните под смесители, ъгли, под бойлера или навсякъде където тръбата има съединителни колена или тетки. Огледайте добре плочките за потъмнели фуги и промени на цвета на плочките. Мокрите плочки са с по тъмен цвят. Заслушайте се за капещи звуци като преди това спрете вентилатора на банята.

4. Другата причина за наводняване на съседа отдолу е обратната вода, това са подовите сифони, обратните води на мивките и присъединяването на тоалетната към централната тръба Ф110. Дефектни, пробити или неправилно монтирани сифони са другата често срещана причина. Как можете да проверите дали имате проблем с тях? Пуснете вода на пода от душа и оставете да тече поне 10мин със средна сила (водата не е задължително да бъде топла) слезте при съседа отдолу без да спирате водата и пипнете централната тръба ф110 за намокряне или стичане на вода по нея, ако нямате достъп до нея се заслушайте за капещи звуци. Има случаи при които сифоните пропускат по малко вода и не се стига до стичане на водата по централната тръба, а само намокрят плочата около тях и тавана на съседа. При такива ситуации само термокамера, дълбочинен влагомер и тестов балон за сифони може да се провери дали от сифона не излиза вода.
Съвет: Не отпушвайте сифоните с прахчета за отпушване тъй като те са с доста агресивни съставки и това довежда до разяждане на самия сифон. Използвайте пружина за отпушване или специализирана фирма с подходяща техника.

5. Виновник наводняване на съседа може да бъде фугировката на банята. Фугите в една баня не са вечни и те се износват с течение на времето. Причините за липсващ фугин между плочките са използването на агресивни препарати за почистване на банята, малко разстояние между плочките при което фугиращата смес не може да влезе между тях, а се нанася само повърхностно и с течение на времето се отмива. Всяка една баня има хидроизолация на пода, но много често тя пропуска вода или водата се стича към централните тръбите където плочата е отворена и от там водата преминава на долния етаж. Огледайте внимателно за места с липсващ фугин между плочките както и по ръбовете на банята, между стената и пода. Много често в баните се използва силикон вместо фугин, основно по ъглите на банята, огледайте го за отлепване и потъмняване и по възможност го заменете с фугин.

6. Наводняване на съседа отдолу може да е и от утката която се намира между етажите, това е у-образно съединение което свързва вашите обратни води с централната Ф110. Причините за пробита утка са слягане на тръбите, земетресения или просто умора в материала. При проблем с нея всички етажи които използват вода над вас също допринасят за излизането на вода от там.

Течовете на вода могат да бъдат най различни, ако не можете да се справите с откриване на теча повикайте ни, ние притежаваме скъпоструваща техника с която много по лесно и бързо се откриват течовете. Най добрия помощник за откриване на течове е термокамерата, но тя не е единственото средство, по нагоре сме описали кои са другите спомагателни неща които се използват.

Доверете се на нашите опитни специалисти в областта на откриване на течовe, които се занимават от доста години с това и притежават необходимата техника и опит.

Обадете се за безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Адрес

гр. Пловдив  (без постоянен адрес поради спецификата на работа, обследвания се правят след предварителна уговорка на посочения от клиента адрес)

E-mail

office@hidera.net

Телефон

Работно време

10:00 до 17:00 часа

Неделя - Почивен ден