Откриване на течове с термокамера в Пловдив и региона

Преди обследването с термокамера за услугата откриване на течове помещението трябва да е сухо (да няма повърхностна вода на стените и пода), да има топла вода в бойлера и да не е ползвано вода от смесителите поне 1-2 часа преди огледа. Неспазването на тези условия усложнява откриването на теча и не гарантира точното място на повредата. Необходимо условие при търсене на теч между 2 етажа е да има достъп и до 2-та етажа като първо се започва от долния етаж.

Избирайки услугата откриване на течове от фирма Хидера ЕООД вие ще получите:

Обследване с професионална термокамера FLIR серия Т с ниво на чувствителност 0,05 градуса и висока резолюция

Проверка за влага с дълбочинен влaгомер TRAMEX сканирайки влага до 5см зад повърхността

Акустично прослушване за изтичане на вода със свръх чувствителен електронен стетоскоп "геофон" GUTERMANN

Видео диагностика на канализацията с последно поколение бутаща камера RIDGID

Хидростатично тестване на сифони и тръби за изтичане с уплътняващ балон HOROBIN

Тест на тръбите за права вода чрез създаване на допълнително наляга и следене на налягането

Ще ви предоставим обработени и анализирани със специализиран софтуер термограми и доклад за извършената работа на проблемните зони.

Експерти с доказан опит в областта на откриването на течове и притежаващ европейски сертификат по Термография 2 ниво издаден от Българска Академия на Науките.

Тясно профилирана фирма за откриване на течове с опит от хиляди обекти, базирана в Пловдив и с реакция до 2 часа

Какви услуги предлагаме от Hidera

Предимства на откриване на течове с термокамера?

Едно от основните предимства на термографската диагностика за откриване на течове е, че можете да видите неща които с невъоръжено око не се виждат, като например:

- Теч на вода зад плочките или стената от тръби за права или обратна вода.

- Течове от сифони при които водата се стича под повърхността и няма как да бъде забелязана без помощта на термокамера.

- Нарушена фугировка, фуги които на пръв поглед изглежда добре, но чрез термокамера се вижда водата която се задържа в тях и стича и задържа под или зад плочките.

- Течове от открити тераси, най честата причина е нарушена фугировка, пробити или дефектни сифони, не добре положена хидроизолация или стичане на вода по/зад фасадата.

- Течове от плоски покриви, при тях причините са основно от нарушена хидроизолация или не добре поставена воронка за оттичане на водата. С термокамера може да се види къде има задържана вода под хидроизолацията и да се проследи от къде идва.

Теч от топла вода в баня

Резултатите и ползите от термографската диагностика за откриване на течове с термокамера ще ти помогнат за:

Локализиране точното място на теча

Спестяване на време и пари

Модерен безконтактен и безразрушителен метод

Причини за възникването на теча

Отстраняване на теча/течовете без излишно къртене

Бързото извършване на диагностика на големи площи

скрит теч от гайката на смесителя
TED BG
TED BG

Страхотни специалисти. Още от самото начало ми вдъхнаха доверие - дойдоха на време бързо и в точен час. Положиха максимални усилия за да открият източника на теча. На мейла ми получих страхотни снимки със заснетото от камерата, което показах на майстора за отстраняване на проблема. Много съм доволен и определено препоръчвам специалистите на фирма Hidera

Виктор Бойчев
Виктор Бойчев

Направихме такова изследване. Доволен съм. Професионално и с познание на материята, качествено и обстойно.

Държавен Куклен театър Пловдив

ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви
ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви

Направихме обследване на всички тоалетни с термокамера, откриха се много течове за които не подозирахме. Сметката ни за вода падна чувствително. Много професионално отношение.
Препоръчвам

ПГ Братя Евлогий и Христо Георгиеви
гр. Карлово

Стоян Кърчев
Стоян Кърчев

Много бързо и точно откриха теча, който се появи от съседите отгоре. Препоръчвам

Юлия Димитрова
Юлия Димитрова

Огромни благодарности на момчето което дойде и откри теча в банята, спести ми много главоболия и пари.

Ani Dimitrova
Ani Dimitrova

Повиках ги. Показаха точното място на теча, от нас към съседите. Разкъртихме и се оказа спукана тръба на точното място където показаха.

Защо откриване на течове с термокамера?

Ранно откриване:
Термокамерите могат да открият много малки течове, преди да причинят значителни щети. Ранното откриване позволява навременен ремонт, предотвратявайки по-нататъшни щети и потенциално спестявайки пари от по-големи ремонти.

Безконтактно и неинвазивно:
Термокамерите сканират повърхности без контакт, което означава, че няма нужда да се пробиват дупки или да се нарушава структурата на сградата, за да се открият течове. Този неинвазивен метод помага да се запази целостта на сградата и намалява риска от щети по време на процеса на откриване.

Широк обхват:
Термокамерите могат бързо да сканират големи площи, което ги прави ефективни за откриване на множество течове наведнъж. Това спестява време и усилия в сравнение с традиционните методи, които често са по-бавни и по-малко ефективни при откриването на множество течове.

Висока точност:
Термокамерите предоставят точни показания на температурните разлики, което позволява прецизно локализиране на течове и други проблеми, свързани с влагата. Това гарантира, че идентифицираните проблеми наистина са причина за теча, намалявайки риска от ненужни ремонти.

Без разрушаване:
Тъй като термокамерите не изискват пробиване или разрушаване на повърхности, те могат да помогнат за предотвратяване на щети по време на процеса на откриване. Това е особено важно в исторически сгради или такива със специфични архитектурни детайли, които могат да бъдат повредени от традиционните методи за откриване на течове.

Подобрена безопасност:
Откриването и отстраняването на течове може да предотврати щети, свързани с вода, като структурна повреда и растеж на мухъл, подобрявайки безопасността на обитателите. Това е особено важно в обществени сгради, където голям теч може да доведе до падане или други опасности за здравето.

Спестяване на разходи:
Докато първоначалната инвестиция в термографска услуга може да изглежда висока, тя може да спести пари в дългосрочен план чрез ранно откриване и адресиране на проблеми, преди да се превърнат в големи, скъпи ремонти.

Откриване на скрити течове с професионална термокамера FLIR и влагомери TRAMEX

Термокамерата служи за виждане и измерване на топлинната енергия, излъчвана от повърхностите на обектите, тя може да открие проблемни зони, които не могат да се видят с просто око, откривайки скрити течове на вода.
Скритите течове са били винаги загадка и страшилище за потърпевшите. Тече вода, образува се мухъл или пада мазилка от образувалата се влага, а причината не се вижда.

Ние предлагаме откриване на скрити течове по най новите и модерни технологии без къртене и разбиване на плочки и замазки. Ние виждаме влагата и пътя на водата, което за обикновено око е невъзможно.
Понякога остава впечатлението, че скрития теч от вода е зад видимия резултат (мокрото петно). При разкъртване на мястото се оказва, че дори може да няма тръби и нищо друго освен тухли и вар.
Откриваме скрити течове от съседи, от общи части, от покриви, от мазета, течове в асансьорни шахти, теч от фуги, теч от канал, теч от тръби и водопровод, скрит теч от балкони и тераси, течове между два, три и повече апартаменти и течове от мивки, шахти и улуци. Откриваме увредена и остаряла неефективна хидроизолация.

Чрез новите професионални термокамери които имат много високо ниво на термочувствителност до 0,03 градуса заедно и със съпътстващите ги спомагателни устройства като дълбочинен (индукционен) влагомер който сканира влага под повърхността, вибрационнен стетоскоп (геофон) за преслушване на мястото на течовете (акустична апаратура), тестери за налягане, видеодиагностика, хидростатично тестване, опит с над 3000 теча, вече не е толкова трудно откриването на скрития теч.
Без значение дали теча е при вас или пък съседа ви обвинява, че го наводнявате вече е възможно откриването на скрития теч без да се налага къртене или разбиване на цялата баня, тераса, покрив или друго помещение. С помощта на професионална термокамера ние можем да открием и локализираме теча с точност до сантиметри, което в някой случаи е достатъчно да спести стотици и понякога хиляди левове за ремонт.

Безплатна консултация по телефона

Оставете вашите грижи на нас

Примери на извършени термографски диагностики за откриване на течове на наши клиенти

Откриване на течове на студена вода от основата на смесителя

Скрит теч от удължителя за студената вода зад смесителя

Теч на топла вода от основата на спирателния кран

Теч на топла вода в основата на спирателния кран.

frigo-min

Теч на вода от фасадата на офис сграда

Теч от фуги

Теч от фуги, вижда се пропиване на вода под плочките на душ кабината на височина 20см. В резултат тавана на помещението от долу се образуват мокри петна.

теч от стена

Просмукване на вода от насип от външната страна на къща.

Теч на вода

Скрит теч който започва зад шкафчето в банята от спукана тръба

Теч от банята на горния етаж

Теч от банята на горния етаж, водата е наводнила окачения таван и стената. При оглед на помещението отгоре се установи скрит теч от тръбата за права вода на мивката.

теч от тераса

Теч от открита тераса - забелязва се вода под плочките от счупен сифон и стичане на вода от парапета, която се стича зад изолацията

Теч от воронката на плосък покрив

Теч по външната страна на тръбата от воронката на плосък покрив.

теч от открита тераса

Обилен теч от открита тераса която наводнява жилището под нея. На снимката виждате и течове по фасадата от неправилно поставена козирка.

Теч от плосък покрив

Теч от отводнителния сифон на плосък покрив

Теч от сифон

Скрит теч от сифон в баня.

Безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Съвети как сами да открием скрит теч

откриване на течове в сгради

Най честата причина е хората да ни търсят е за услугата откриване на теч в бани и наводняване/овлажняване на тавана или надигаща се влага по стените основно около банята.

Причините за теч в една баня може да са няколко:

- Изтичане на вода от тръбите за права вода (водата която е под налягане)

- Повреден/пробит или не добре монтиран сифон

- Не добра или липсваща фугировка на плочките.

- Изтичане на вода зад тоалетната чиния от остаряло уплътнение или не добре сложено на гофре

- Утка между етажите която служи за присъединяване на обратните води към централната тръба Ф110

- Проблем с вертикалните щрангове

Ще ви издадем няколко полезни съвета как можете сами да откриете от къде е теча или поне как да изключите някой от причините.

Подготовката за откриване на теч е да подсушите добре банята и да я оставите без да я мокрите и ползвате вода поне 3-4 часа, включете бойлера за да има топла вода, не използвайте водата поне 2-3 часа. Не спирайте водата преди водомера, а просто не използвайте вода от смесителите.

1. Първото което трябва да направите след подготовката е да пипнете меките връзки под бойлера за топла и студена вода, те могат да ви насочат дали имате изтичане на топла вода и дали възвратния клапан е повреден. Ако меката връзка на топлата вода е топла при положение, че не сте ползвали вода това означава, че някъде имате изтичане на топла вода, а ако меката връзка на студената вода е топла това значи, че възвратния клапан изпуска налягане от бойлера в тръбите за студена вода и създава свръх налягане в тях от което най често почва да тече от връзките, колената, тетките или удължителите на смесителите на студената вода. Внимателно прокарайте пръст под всеки смесител или връзка която илиза от стената и наблюдавайте за следи от вода.

2. За да се уверите, че има изтичане на права вода (вода под налягане) спрете водата от крана преди водомера и изчакайте 2-3 часа без да пускате никъде вода, идеята е, че ако има изтичане на вода, налягане в тръбите ще спадне и когато пуснете водата от централния кран водата ще запълни изтеклото количество вода и водомера ще отчете това количество чрез завъртане за кратко на колелцето в средата. Ако нямате изтичане на вода то ще остане неподвижно.
Съвет: спрете водата от кранчето преди тоалетното казанче, много често при неправилно регулиран поплавък водата изтича в тоалетната и то постоянно се пълни, а това може да ви подведе при теста.

3. При установяване на изтичане на права вода трябва да огледате внимателно банята за следи от вода във всички ъгли на пода като прокарате пръст по тях, наблегнете на зоните под смесители, ъгли, под бойлера или навсякъде където тръбата има съединителни колена или тетки. Огледайте добре плочките за потъмнели фуги и промени на цвета на плочките. Мокрите плочки са с по тъмен цвят. Заслушайте се за капещи звуци като преди това спрете вентилатора на банята за да не създава шум и да попречи чуването на теча.

съвети за откриване на течове

4. Другата причина за наводняване на съседа отдолу е обратната вода, това са подовите сифони, обратните води на мивките и присъединяването на тоалетната към централната тръба Ф110. Дефектни, пробити или неправилно монтирани сифони са другата често срещана причина. Как можете да проверите дали имате проблем с тях?

Пуснете вода на пода от душа и оставете да тече поне 10мин със средна сила (водата не е задължително да бъде топла) слезте при съседа отдолу без да спирате водата и пипнете централната тръба ф110 за намокряне или стичане на вода по нея, ако нямате достъп до нея се заслушайте за капещи звуци. Има случаи при които сифоните пропускат по малко вода и не се стига до стичане на водата по централната тръба, а само намокрят плочата около тях и тавана на съседа. При такива ситуации само термокамера, дълбочинен влагомер и тестов балон за сифони може да се провери дали от сифона не излиза вода.
Съвет: Не отпушвайте сифоните с прахчета за отпушване тъй като те са с доста агресивни съставки и това довежда до разяждане на самия сифон. Използвайте пружина за отпушване или специализирана фирма с подходяща техника.

5. Виновник за наводняване на съседа може да бъде фугировката на банята. Фугите в една баня не са вечни и те се износват с течение на времето. Причините за липсващ фугин между плочките са използването на агресивни препарати за почистване на банята, малко разстояние между плочките при което фугиращата смес не може да влезе между тях, а се нанася само повърхностно и с течение на времето се отмива. Всяка една баня има хидроизолация на пода, но много често тя пропуска вода или водата се стича към централните тръбите където плочата между етажите е отворена и от там водата преминава на долния етаж. Огледайте внимателно за места с липсващ фугин между плочките както и по ръбовете на банята, между стената и пода. Много често в баните се използва силикон вместо фугин, основно по ъглите на банята, огледайте го за отлепване и потъмняване и по възможност го заменете с фугин.

6. Наводняване на съседа отдолу може да бъде и от Утката на тръбата Ф110 която се намира между етажите, това е у-образно съединение което свързва вашите обратни води с централната тръба Ф110. Причините за пробита (дефектирала) Утка са слягане на тръбите, земетресения или просто умора в материала. При проблем с нея всички етажи които използват вода над вас също допринасят за излизането на вода от там и наводняване на партаментите под вас. Най често при проблем с утката между етажите е ,че теча се появява когато се използва вода на етажите над вас.

7. Течовете между етажи може да бъдат и от спукан централен щранг за права вода (водата под налягане). Когато има спукан централен щранг за права вода най често в плочата между етажите, на долния етаж това се проявява като намазняване по самата тръба от постоянния теч на вода по нея.

Течовете на вода могат да бъдат най различни, ако не можете да се справите с откриване на теча повикайте ни, ние притежаваме скъпоструваща техника с която много по лесно и бързо се откриват течовете. Най добрия помощник за откриване на течове е термокамерата, но тя не е единственото средство за откриване на течове, по нагоре сме описали кои са другите спомагателни неща които се използват.

Доверете се на нашите опитни специалисти в областта на откриване на течовe, които се занимават от доста години с това и притежават необходимата техника и опит.

Какво представлява термографията:

Термографията, известна още като термография или инфрачервена термография, е техника, която използва инфрачервено лъчение за създаване на изображения на обекти. Тези изображения показват температурните разлики между различните части на обекта, което може да се използва за идентифициране на различни проблеми или аномалии. В строителната индустрия термографията често се използва за откриване на течове, енергийна ефективност и електрически неизправности.

Процесът на термография включва използването на термографска камера, която улавя инфрачервеното лъчение, излъчвано от обектите. След това камерата преобразува това инфрачервено лъчение в температурни стойности, които се използват за създаване на изображение. Всяко изображение показва диапазон от температури, като по-топлите цветове представляват по-високи температури, а по-студените цветове представляват по-ниски температури.

Чрез анализиране на тези температурни изображения професионалистите могат да идентифицират различни проблеми, като например:

- Откриване на течове: Термографията може да се използва за откриване на скрити течове в стени, покриви и подове, като се търсят разлики в температурата, причинени от излишната влага.

- Енергийна ефективност: Чрез сканиране на сгради с термографска камера, професионалистите могат да идентифицират зони с лоша изолация или въздушни течения, което позволява извършването на подобрения за увеличаване на енергийната ефективност.

- Електрически неизправности: Термографията може да се използва за откриване на прегряване на електрически връзки, къси съединения и други електрически проблеми, преди да причинят щети или наранявания.

- Проблеми с влагата: Термографията може да помогне за идентифициране на зони с висока влажност или конденз, които могат да доведат до растеж на мухъл и други проблеми, свързани с влагата.

Термографска диагностика

Обслужваме районите на разстояние до около 100 км от гр. Пловдив като: Асеновград, Смолян, Кърджали, Пазарджик, Чирпан, Първомай, Раковски, Карлово, Стара Загора, Казанлък.

Обадете се за безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Адрес

гр. Пловдив  (без постоянен адрес поради спецификата на работа, обследвания се правят след предварителна уговорка на посочения от клиента адрес)

E-mail

office@hidera.net

Телефон

Работно време

10:00 до 17:00 часа

Неделя - Почивен ден