Акустично откриване на течове под земята

underground-leak-detection

Акустичното откриване на течове от тръби под земята които са под налягане се основава на принципа на прослушване на мястото на теча с наземни микрофони, които усилват и филтрират звука от мястото на изтичане. Акустичния метод може да бъде ефективен при дълбочина на тръбата до 6м.

Принцип на работа:

Всеки теч на вода създава звукова вълна, която се разпространява по самата тръба, както и по материалите които са около нея като пръст,бетон асфалт и др чрез наземен микрофон се преслушва повърхността над тръбата за да се определи мястото на теча.
Другия метод за откриване на течове на тръби под земята е чрез така наречения метод на корелация, в двата края на тръбата се поставят микрофони(датчици) и чрез специален уред наречен корелатор в който се задават (вида на тръба, разстояние между двата датчика и диаметъра на тръбата) се изчислява точното място на изтичане на базата на звука, който се предава от тръбата в двете посоки към датчиците. Метода на корелация е доста точен, ако се въведат правилните параметри на тръбата и разстоянието, чрез него се елиминира човешкия фактор за грешка, както и звуците от околната среда, които много пъти пречат правилно да се чуе теча от повърхността чрез наземен микрофон. Тези два метода са единствения начин да се намери изтичане на вода от тръби които са под земята на повече от 0.60см.

Подземните течове са сериозен проблем, който може да доведе до сериозни щети както за околната среда, така и за сградите и инфраструктурата. Затова откриването на тези течове е от съществено значение за тяхното бързо и ефективно отстраняване. Един от методите, които се използват за откриване на подземни течове, е акустичното откриване.

Много хора смятат, че с термокамера могат да се открият течове на вода под земята, но всъщност термокамерата може да види само температурата на повърхността, а изтичането на вода от тръба която е под земята на минимум 50-60см и достига и до 6м дълбочина, няма как да промени температурата на повърхността и термокамерата няма как да улови мястото на изтичане.
Ние от фирма Хидера ЕООД използваме и двата метода за откриване на такива течове под земята като първо се поставя корелатор за да се определи мястото на изтичане и след това се прослушва точката с наземем микрофон да се потвърди дали това е правилното място.
Много е важно да се знае от къде минава тръбата за да може правилно да се въведат параметри в корелатора и след това да се преслушва мястото над тръбата,но много често хората не знаят от къде минава тръбата и това затруднява откриването на теча, ние разполагаме с уред за откриване на метални тръби които са под земята така, че това не е проблем за нас.

Стъпки за откриване на течове под земята

  • Пре-локация - преслушват се всеки водопровод дали има наистина изтичане на вода и в коя зона се чува най-силно изтичането
  • Проследяване на пътя на тръбите, ако не се знае тяхното местоположение
  • Поставяне на корелатор (ако е възможно да се хванат две точки) за определяне на мястото на изтичане
  • Потвърждаване на теча с наземен микрофон като се преслушва точката която корелатора е показал.
Акустично откриване на течове под земята
Акустично откриване на течове под земята

Къде и кога е приложима услугата откриване на течове под земята

- По всички външни и вътрешни водопреносни мрежи които са под налягане

- При съмнение за изтичане на вода от ВиК мрежата на оператора

- При откриване на течове от точката на присъединяване от ВиК оператора до входа на сградата( ВиК операторите имат отдел откриване на течове, но той работи само за тяхната ВиК инсталация)

- Ако забележите, че сметката ви за вода се е повишила и водомера отчита разход на вода при спиране на на всички кранчета, то тогава имате или скрит теч вътре в къщата или теч от тръбата която захранва сградата с вода след водомера.

- При влага или вода по стените и подовете на приземните етажи, е добре да се изключат вариантите за изтичане на вода от тръба под земята, както и на скрит теч вътре в сградата.

Обадете се за безплатна консултация

Оставете вашите грижи на нас

Адрес

гр. Пловдив  (без постоянен адрес поради спецификата на работа, обследвания се правят след предварителна уговорка на посочения от клиента адрес)

E-mail

office@hidera.net

Телефон

Работно време

10:00 до 17:00 часа

Неделя - Почивен ден