В този пост ще разгледаме какви видове термокамери има, но нека първо се запознаем как работят.

Термокамерата е устройство за измерване, позволяващо ви да видите вида на излъчваната топлина на обектите около вас по всяко време на деня, като измервате температурата на всяка точка на повърхност с точност от 0,1°C и по-добра. Основното приложение на термовизионните камери е безконтактно измерване на температурата за елиминиране на повреди.

Термокамерите могат да създадат термичен вид изображения, основани на разлики в температурните стойности. Сложния тип алгоритми за простите на вид камери разчитат всяко температурно изменение от тези изображения. Най-горещите места са червен, жълт и оранжев цвят, а най-студените са  в синьо и черно. Все по-често термокамерите се използват в ежедневието за проверки на апартаменти, което ви позволява да локализирате течове на топлина, течове на вода и електрически проблеми.

Термокамери за откриване на течове

Ръчни  термокамери

Термокамера

Този видове термокамери външно не се различават от обикновените камери. Оборудвани са с цветен дисплей,  бутонно управление и няколко измервателни режима. Предлагат се с функция за настройване на час и дата на заснемането, както и вграден тип памет. Също така, тяхното устройство би могло да работи със сменяема флаш карта и е оборудвано с USB за прехвърлянето на получените данни към компютър. Батериите им издържат работа за дълъг период от време.

Мобилни термокамери

Възможно е да се направят  като прикачен тип файлове към смартфона  ви. Някои модели имат две камери, термична и видима. В състояние са да покажат температурна разлика дори от два градуса. Приставката се свързва със смартфона ви чрез порт за зареждане с възможност за  самостоятелно захранване.  Голяма част от термокамерите (с изключение на нисък клас модели) разполагат с вградени камери със съхранение на изображения, които могат да се наслагват в инфрачервения и видимия спектър. По-скъпите модели позволяват видеозаписи.

 За по-ефективното обработване на получените резултати от термовизионната диагностика е полезна функцията за анотация на топлинна карта и нейното позициониране (с помощта на вграден компас или GPS). За да се диагностицират и идентифицират областите на образуване на мухъл, е необходима функция за температурна аларма и откриването на зони с индикатори за максимална и минимална температура. Когато избирате термовизор, важно е да се запознаете с функционалността на софтуера (ако е предоставен с устройството) или отделно да си закупите такъв.

Основни характеристики

 В най-голяма степен цената на термокамерата зависи от разделителната способност на IR сензора, температурния диапазон, обхвата и допълнителните функции за измерване. Разделителната способност на инфрачервения детектор е основни тип характеристика, определяща  възможностите на конкретен модел и “ефективността” на извършения термовизионен анализ. Важно е да разделителната способност на инфрачервения детектор  да не бъде бъркана с характеристиките на вградения тип камера за видима светлина и разделителната способност на дисплея на инструмента.

Разделителната способност на изображението е броят на отделните „точки на измерване“ в хоризонтална и вертикална посока, които също са важни за показване в изображението. От външния вид подобни модели със същия размер на екрана, но различни инфрачервени разделителни способности ще показват подобен тип картина по време на снимане, но ако се вгледате внимателно в термичното изображение на компютъра, разликата ще бъде очевидна. Чувствителността на горещата клетка е най-малката температурна разлика, която горещата клетка може да открие. От това свойство зависи контрастността на полученото изображение. Необходима е повишена чувствителност за откриване на зони с висока влажност, скрити течове, дефекти и тн.