Предимствата на откриването на течове с термокамера

Откриване на течове с термокамера FLIR

Термокамерите на FLIR използват инфрачервена технология за откриване на температурни разлики по повърхността и в дълбочината на обектите. Те улавят онова, което остава скрито за човешкото око, и са перфектното решение за намиране на течове, било то на вода или газ.

Инфрачервените лъчи

Открити са още преди два века от Уилям Хершел, който установил, че бялата светлина се дели на спектър, подобен на дъга, в който цветовете са подредени според температурата, която излъчват. Ето защо на термокамерата най-ниски стойности имат лилавото и синьото, а най-високи – червеното и оранжевото. Всички животни и хора излъчват топлина, като обичайно тя е почти бяла в торса и изсветлява в крайниците, където насищането на кръвта е по-малко.Термокамерите се използват основно на летища за измерване на температура, както и от пожарникарите за откриване на източника на пожара.

FLIR

Термокамерите на FLIR се отличават с висока разделителна способност и чувствителност при разлики в излъчването от 0,02 градуса. Моделите от серията „Т“ имат способността да наслагват термоизображение с реално изображение за по-голяма точност и бързо откриване на проблема. Обективът е широкоспектърен, 180-градусов, като може да се настройва както ръчно, така и автоматично.

Инфрачервената технология е начин, по който топлинните вълни се улавят от специален сензор в камерата, който ги превръща в графично изображение на LCD дисплея. Колкото по-чувствителен е сензорът и колкото по-качествен е дисплеят, толкова по-точна и подробна е картината. С автоматичния фокус професионалистите бързо и лесно засичат проблема и могат да видят заформянето на плесен и мухъл, още преди да са станали видими за окото.

Цялостна диагностика

Когато имате съмнения, че в дома Ви има теч, видите признаци или получите оплаквания от съседи, трябва да се обърнете към професионалист. Не е добра идея да опитате сами да решите проблема, особено като започнете да къртите мястото, около което се е образувал мухъл или се е появила локва вода. Хидроизолацията и бетона имат свойството да поемат в себе си много вода и да я задържат на определено място, което съвсем не е източникът на проблема.

Инфрачервената камера на FLIR има способността да „види“ онова, което остава скрито за окото. Първа задача на професионалистите е да направят цялостна диагностика, т.е. да прегледат за външни признаци целия Ви дом. Ако има сериозен теч, то той ще стане видим през стените. Този метод е полезен, когато течът се случва между етажите или в носеща стена между два апартамента. Понякога течовете са толкова сериозни, че засягат цялата сграда, включително жилища на собственици, които още не подозират за опасността. Тогава е подходящо да се направи и за да се установи цялостно от къде идва проблема.

На второ място, професионалистите ще диагностицират вътрешността на дома Ви. Обикновено сините и лилавите петна на камерата показват източника на силна, студена влага. Белите и червени петна между фугите също означават теч. Излъчването на топлина означава, че на тези места се завъждат плесен и мухъл и че пространството зад тях е източник на влага.

Както сами разбирате, тълкуването на изображения от термокамера FLIR също трябва да се направи от професионалист. Всеки скрит теч е уникален случай, към който трябва да се подходи внимателно и с разбиране, за да се спестят излишни усилия и средства в къртене и поправка на щетите.

За най-добри резултати в намирането на скрити течове се използвай термокамерите на FLIR в комбинация с влагомер MO297, който е способен да прониква на 19 мм дълбочина в стените.

Други полезни приложения

Освен за откриване на течове, можете да използвате термалната камера на FLIR, за да откривате проблеми с топлоизолацията на външни стени. Камерата ще намери чудесно приложение в старите домове за локализиране на гниещи врати, греди, дупки в покривите, неправилно поставена инсталация или слънчеви панели. Камерите имат способността да запаметяват изображения и да използват безжична мрежа, за да се свързват с други устройства, като смартфони и таблети.

Ако и вие имате нужда от консултация за откриване на течове, можете да се свържете с нас от тук : Контакти