теч от покривВсяка сграда е уязвима от навлизане на влага , независимо дали е от покрива или от фасадата . След като бъде открит теч, има широк спектър от начини за действие. Но първо трябва да намерите източника. Нашата специалност е откриване на течове с термокамера в сгради и можем да покажем актуалното състояние на покрива или фасадата и къде съществуват проблеми и аномалии, без да я разрушаваме.

Майстор може да дойде вашия имот и да ви каже „можем да разрешим вашия проблем, просто трябва да направим нова хидроизолация на покрива или да го заменим с нов. Е, това може и да е така. Те ще направят нова хидроизолация или заменят покрива, ако е скатен, но цялостен ремонт на покрива понякога не е толкова евтино и лесно.

 Също така много стари покриви, особено тези, които са правени през 60-те и 70-те, може да имат азбест . Ако случаят е такъв, цената на премахването може да бъде два или три пъти повече, и това може да бъде голям проблем.

Ето решение. Използвайки инфрачервена камера , ние можем да идентифицираме къде са течовете. Покривът може да е в доста добро състояние. Ще имате няколко области, може би 5 процента от покрива, където има малко влага в мембраната. Ще проследим това с инфрачервената камера. Може да се изрежат и подменят само участъците къде има мокри петна под хидроизолацията и да се оставят здравите места, с този вариант бихте спестили над 70% от това на изграждането на нов покрив.

Обследването на плоски покриви се извършва при подходящи условия след дъжд и изсъхнала повърхностна вода, по залез слънце когато покрива започва да изтива, а водата която се е събрала под повърхността все още не е загубила своята температура.

Ефективността на инфрачервената термография като диагностичен инструмент зависи до голяма степен от правилното използване на инфрачервената камера и провеждането на изследването при правилните условия. Например, инфрачервено изследване на покрива, проведено посред горещ слънчев летен ден, обикновено произвежда изображения без забележими термични разлики, защото всички елементи – покривна повърхност, вода, тухлени стени – показват еднакво висока температура. Само когато покривът се охлади след часове на излагане на слънце, ще има очевидни термични разлики в инфрачервено изображение.

По същия начин, инфрачервеното изследване, направено в облачен ден, произвежда неубедителни топлинни модели в инфрачервените изображения. Облачният ден без много слънце непозволява нагряването на покрива през деня, което намалява радиационното охлаждане през нощта, минимизирайки значителните температурни разлики. Покривните повърхности също трябва да са сухи по време на инфрачервено изследване, тъй като при термични изображения влагата под мембраната не се различава от мокрите зони отгоре.

Въпреки че инфрачервената термография е безценен инструмент за изследване на течове и диагностициране на други проблеми в строителството, тя е най-ефективна, когато се използва заедно с визуална оценка. Цветовете, които показват наличието на вода в инфрачервените изображения, трябва да бъдат потвърдени чрез практическо изследване и евентуално чрез използване на дълбочинен влагомер Някои петна, които изглеждат по-топли или по-студени (в зависимост от това къде в сградата са направени изображенията), може да не са вода. Те могат да бъдат по-хладни зони, причинени например от липсваща изолация. Но дори и в тези случаи, инфрачервеното изследване помага да се определят топлинните и енергийни загуби, които трябва да бъдат решени.

За най-добри резултати лицето, което провежда инфрачервено изследване, трябва да бъде сертифициран термограф.

Правилната оценка на условията на сградата обаче изисква повече от просто правене на инфрачервени снимки, дори от сертифициран термограф. Изображенията трябва да бъдат интерпретирани правилно с разбиране за това, какви условия причиняват проникване на вода и загуба на отопление / охлаждане в сградата и как те могат да бъдат ефективно адресирани с цялостна програма за ремонт.